zondag 19 oktober 2008

Schijnheiligheid

Zoals ik helemaal begrijp hebben veel mensen een hekel aan schijnheiligheid, met die mensen doe ik mee. Ik ben het er mee eens. Schijnheiligheid is een ongelofelijk vervelende eigenschap, maar helaas, voor sommige wel weggelegd. En over dat soort mensen gaan we vandaag eens praten.

Wellicht heeft u er welleens eentje meegemaakt. Zo'n levend wezen wat zich verbergt achter zijn of haar eigen huichelarij. Het zou verboden moeten worden. Het zou in de grondwet moeten staan. Er zou een partij moeten zijn die dit werkelijk allemaal verbied. Die zijn aandacht hierop legt! Want zeg nou zelf, wie wil in deze volkomen moderne overhitte wereld.

Schijnheiligheid is een hele slechte eigenschap van mensen. Maar iedereen heeft een beetje schijnheiligheid in zich. Kijk maar eens naar vroeger. Als je een koekje had gestolen, zei je dat dan eerlijk tegen je moeder? Als je voor het eerst iets uit de winkel steelt, zei je dat dan tegen iemand? (Behalve je vriendinnen)
En zo wordt het vanaf vroegsaan al aangeleerd. Iedereen komt er mee in aanraking.


Dissimulatie, farizeïsme, geveinsdheid, hypocrisie, komedie. Allemaal woorden die het woordje schijnheiligheid anders verklaren.

Maar daarbij, kleine kinderen en schijnheiligheid is grappig, soms zelfs lief. Er wordt om gelachen, er wordt niets aan gedaan. Bij kleine kinderen word het ook geen scheinheiligheid genoemt, maar vaak een grapje, of iets anders. Maar wanneer 'grote' kinderen schijnheilig gaan doen is het opeens een ramp. Al vind ik het ook een ramp. Zeker wanneer volwassen mensen het doen. Het is gewoon niet verantwoord tegen de rest van de menselijke bevolking.

Het is hypocriet.

1 opmerking:

angelo zei

Je hebt helemaal gelijk, er is maar een 'schijnheilige" waar velen van houden: Sinterklaas!