woensdag 7 november 2007

Come back van Sinterklaas!

Sinterklaas wordt steeds beroemder en beruchter. Beroemder vanwege vele kindertjes die elk jaar weer wat in hun schoen verwachtte van de goedheiligman. En beruchter vanwege dat grotere kindertjes steeds grotere kadootjes willen. Zo denkt mijn broertje nooit aan sinterklaas, maar opeens begon hij vorige week te schreeuwen over dat we het dit jaar toch echt weer moesten vieren. Niemand gelooft meer in onze familie, dus mijn vader dacht dat het dit jaar wel overbodig zou zijn. Maar nee! We gaan gewoon door met deze geweldige traditie. Vorig jaar vierde we het immers nog bij onze overgrootmoeder die natuurlijk nu in haar graf (niet dat ze die heeft) hoopt dat wij een fijne sinterklaasviering hebben.

Elk kind schrijft prachtige gedichten en brieven aan de man van wie je denkt dat hij uit Spanje komt en élk kind een kadootje geeft. En de pieten, die elke dag aan gymnastiek doen, want ze moeten natuurlijk elk dak op komen en in de schoorsteen kruipen. Daarom zijn er natuurlijk ook schoorsteen-schoon-maak-mannetjes. De maatschappij denkt óók aan alles! Eigelijk moeten we de maatschappij bedanken, en blij zijn voor deze goede zorgen. Maar nee! Want elk kind wordt voorgelogen! Keihard! En dan vinden de ouders het raar als het kind rond zijn 9/10 harstikke depresief wordt omdat sinterklaas niet bestaat! Het vertrouwd zijn ouders niet meer, en de samenleving vind ie kut.

Waarom is er dan toch elk jaar zoveel rumoer rond 5 december. Elk jaar weer honderden pieten en sinterklaasen in auto's. In elke winkel ligt sinterklaasversiering, snoepgoed en marsepein! (Dat is het geweldigste snoepgoed ooit) En elk jaar weer suprises op school, en kadootjes van 5 euro. Elk jaar weer je vader of opa die stiekem de kadootjes voor de deur neerzet en snel wegrent. En elk jaar weer die spanning!

Nou, het is eigelijk heel simpel. Het is net zo als kerst. De sfeer, de gezelligheid, het snoepen, de cadeau's, de familie bij elkaar! Gewoon gezellig! Maar, het is ook heel duur. Zeker voor ouders. Als klein kind en tiener en puber kan je zeggen, jij betaalt! Maar ik ondervind steeds meer dat je naarmate je ouder wordt, meer moet gaan betalen. En dan niet verzekeringen, ofzoiets dergelijk......


Nederlanders geven dit jaar 20 procent meer uit aan het vieren van het kinderfeest dan vorig jaar, zo liet de Raad Nederlandse Detailhandel woensdag weten.

Dat bedoel ik nou. 20 procent meer! Aan sinterklaasinkopen. Een vriendin van mij zei vorige week dat ze al kerstinkopen ging doen! Het wordt steeds gekker. Maar ach, ik heb niks te klagen! Want wij vieren dit jaar gewoon nog sinterklaas en kerst! Gelukkig maar!

2 opmerkingen:

PaulFW zei

Dus het is je toch nog gelukt om sinterklaas te vieren? Dat heb je mooi voor elkaar. ;)

Kusje

angelo zei

Gezelligheid kost soms geld.