woensdag 5 september 2007

Constantijn Huygens

Goedenmiddag!


We gingen een paar dagen geleden naar
het Hofwyck museum. Het Hofwyck
museum is opgericht door Constantijn
Huygens. Huygens was een Nederlands
dichter, topdiplomaat, geleerde en componist.
Hij werd 90 jaar, en leefde van 1596 tot 1687,
en hij woonde in Den haag.

Huygens was een begaafd kind, hij moest thuis blijven van zijn vader en kreeg daar educatie. Hij begon ook jong aan zanglessen en hij speelde luit, klavecimbel en viola da gamba. hij speelde daarna lange tijd voor Jacobus I van Engeland. Met talen was Huygens ook niet mis. Hij leerde Frans, Latijn en Grieks. En later Iteliaans en Engels. Hij had ook talent voor schrijven en rekenen. Toen hij 11 was schreef hij zijn eerste Latijnse versjes. Zijn ouders wilde dat hij een welopgevoed staatsburger was, en probeerde daar ook alles voor te doen. Daarom moest hij leren paardrijden, schermen, tekenen en boetseren. Zijn ouders waren calvanisten met een humanistische inbreng.

Huygens is een van de grootste dichters uit de Gouden Eeuw. Hij was ook nog secretaris van twee prinsen van Oranje: Frederik Hendrik( Prins van Oranje, Graaf van Nassau) en Willem II(stadhouder tussen 1647 en 1650 van Holland, Zeeland, Utrecht, Overijssel en Gelderland).


In 1616 wordt Constantijn verliefd op Suzanna van Baerle. Er volgt een huwelijk en wel op 6 april 1627. Het echtpaar heeft 5 kinderen gekregen, en kort na de laatste overlijdt Suzanna.

Na een paar jaar als weduwnaar koopt Huygens een stuk grond in Voorburg en laat daar zijn buitenverblijf Hofwijck bouwen. Hofwijck wordt in 1642 ingewijd door vrienden en verwanten. In zijn buiten wilde Constantijn ontsnappen aan de wereld en in stilte op adem komen. In hetzelfde jaar overlijdt zijn broer Maurits. Dit verlies treft Constantijn diep. Nederlandse poëzie schrijft hij dat jaar weinig, wel veel korte gedichten (epigrammen) in het Latijn. Hij begint kort daarna aan het schrijven van puntdichten in het Nederlands, deze zijn veelal speels van aard.

Op Goede Vrijdag 28 maart 1687 overlijdt Constantijn Huygens op 90-jarige leeftijd. Een week later wordt hij in de Grote Kerk te Den Haag begraven. Waar nu zijn zoon Christiaan Huygens ook ligt.

Na al deze prachtige interessante informatie, vraagt u zich misschien af, waarom?
Nou, mijn school Het Huygenslyceum, is naar Huygens vernoemd, en nee niet naar Constantijn, waar ik me in verdiept heb en jullie het heb laten lezen.... maar naar zijn zoon........ Maar ach een beetje geschiedenis kan geen kwaad. Toch!?



Liefs Kayl!